KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞI (CANİNE DİSTEMPER VİRÜS)

KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞI (CANİNE DİSTEMPER VİRÜS)

Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan köpek gençlik hastalığı (canine distemper virüs) dünyanın her bölgesinde görülebilen ve köpekler için ölümcül olabilen bir hastalıktır. Köpek gençlik hastalığı aşılama ile önlenebildiği için görülme oranı düşmüştür. Ancak maalesef ki hem dünyada hem ülkemizde birçok aşısız köpek bu viral hastalık sebebiyle hayatını kaybetmektedir.

Köpek Gençlik hastalığı nedir?

Canine distemper virüsün sebep olduğu köpek gençlik hastalığı; solunum sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi ve optik sinir sistemini etkileyebilen multisistemik bir hastalıktır.

Canine distemper virüs zarflı bir RNA virüsü olduğundan dolayı deterjan aktivitesine sahip herhangi bir dezenfektan ile etkisiz hale getirilebilir.

Aşılamanın düşük oranlarda yapıldığı ortamlarda hastalık yaygındır.

Hastalık başlıca köpeklerde görülmekle birlikte; ayı, rakun, gelincik, misk kedileri, filler ve egzotik kediler gibi yabani hayvanlarda da bildirilmiştir. Irk veya cinsiyet yatkınlığı bulunmamaktadır. 6 aydan küçük hayvanlar özellikle savunmasızdır.

Köpek Gençlik Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Canine distemper virüsü çok kolay bulaşabilen bir virüstür. Virüs hapşırma, kan tükürük, taze idrar yoluyla bulaşabilir. Mama ve su kaplarının ortak kullanımı hastalığın bulaşmasına neden olur. Enfeksiyonun ana bulaşma yolu, enfekte hayvanların ağız ve burun boşluklarından aerosol damlacık sekresyonları iledir. Bu sekresyonlar doğrudan temas yolu ile de yayılabilir. Virüs başlangıçta üst solunum yolunun epitel ve lenfoid tabakasında çoğalır. Bağışıklık düzeyine bağlı olarak kan dolaşımı ile yayılıp savunma hücrelerinde çoğalır. Virüs daha sonra solunum sistemi epitelini ve merkezi sinir sistemini hedef alır. Merkezi sinir sistemini hedef aldığı durumlarda nöronlar enfekte olur.

Köpek Gençlik Hastalığının Belirtileri

Etkilenen köpeklerde belirtiler genellikle solunum sistemi belirtilerini içerir. Sindirim sisteminde de belirtiler oluşabilir. Etkilenen köpekler halsiz ve iştahsızdır. Sistemik bu belirtiler en çok aşılanmamış köpeklerde (örn.yavru köpekler) anne sütünden gelen antikorların sayısı azalırken görülür. Konjunktivit, göz akıntısı, burun akıntısı, öksürük ve ateş klasik belirtilerdir. Kusma ve ishal de mevcut olabilir. Pati yastıkları ve burun derisinde sertleşme gözlemlenebilir. Köpek gençlik hastalığında kas seğirmesi, felç, nöbetler, hareketlerde koordinasyon kaybı gibi nörolojik belirtiler eşzamanlı olarak gözlemlenebilir.

Tedavi klinik belirtilerin ciddiyetine bağlıdır. Hafif solunum sıkıntısı meydana gelirse hastalar destekleyici bakım (sekonder bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanımı, bronkodilatörler, kusma ve ishal ile kaybedilen sıvıların yerine konulması vb) ile desteklenebilir. Belirtiler daha şiddetli ise hastaların hospitalize edilmesi gerekebilir. Nörolojik belirtiler mevcut ise ötenazi düşünülmelidir.

Hastalığı önlemenin tek yolu aşılamadır.

Add Your Comment

4 × two =